USD EUR
42,74 39,84
Фейкові друзі. Чому соцмережі заполонили шахраї і як з ними боротися

Фейкові друзі. Чому соцмережі заполонили шахраї і як з ними боротися

469

Facebook щороку видаляє мільярди несправжніх акаунтів. Хто і навіщо їх створює та як їх виявити в себе в “друзях”? Про це пише «Економічна правда».

У січні-березні 2022 року Facebook видалив 1,6 млрд фейкових акаунтів. За допомогою сучасних програмних засобів інтернет-ділки за лічені хвилини створюють тисячі фейкових сторінок користувачів, збираючи з них армію.

Її використовують для просування в соціальній мережі політичних наративів, формування потрібної суспільної думки, просування соціальних сторінок приватних компаній, накручування “лайків”, виманювання персональних даних, залучення людей до інвестування з елементами шахрайства.

Інтернет-ділки займаються майже тим самим, у чому колишні співробітники Facebook звинувачують керівництво самої соцмережі: просуванням контенту, який приносить гроші, але шкодить суспільним інтересам.

Єдина відмінність у тому, що Facebook працює в межах законодавства, а ділки просувають шахрайські проєкти, порушуючи політики соцмережі. Хто, як і навіщо створює фейкові акаунти та як їх знайти серед своїх “друзів?

Соцмережі наповнені мільярдами фейкових акаунтів

У травні Facebook повідомив, що за перший квартал 2022 року видалив зі своєї платформи понад півтора мільярда фейкових акаунтів. “Meta видалила 1,6 мільярда фальшивих облікових записів… І Ілон Маск вважає, що у Twitter проблеми”, – іронізує спеціаліст із соціальних мереж Метт Наварра.

Ця цифра не найбільша в історії компанії. У четвертому кварталі 2021 року Facebook видалив 1,7 млрд фейкових акаунтів. Це при тому, що активними користувачами мережі (принаймні одне відвідування на день) є 2,5 млрд людей.

Відповідно до останнього звіту компанії, 99,7% фейкових акаунтів соцмережа розпізнала і видалила самостійно. Про решту повідомили інші користувачі. Зокрема, компанія відключила понад тисячу фальшивих акаунтів, які залишали численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.

Кількість видалених облікових записів за останні три роки свідчить про серйозні проблеми з верифікацією нових користувачів. Мережа досі не зуміла створити дієвий механізм боротьби з масовим створенням підроблених акаунтів.

Кількість фейкових облікових записів, проти яких Facebook вжив заходи з четвертого кварталу 2017 року до першого кварталу 2022 року (у мільярдах)

Кількість фейкових облікових записів, проти яких Facebook вжив заходи з четвертого кварталу 2017 року до першого кварталу 2022 року (у мільярдах)

Хто, як і навіщо створює фейкові акаунти

В Україні Facebook є одним з найбільш популярних сайтів за охопленням аудиторії та серед мобільних застосунків. За даними маркетингового агентства “Кантар Україна”, у травні 2022 року соцмережа посідала четверте місце в переліку 25 провідних сайтів України за охопленням аудиторії.

Соцмережа охоплювала 45% інтернет-користувачів країни.

ДЖЕРЕЛО: TNS-UA.COM

У квітні застосунок Facebook входив до переліку пʼяти найбільш популярних серед українців. Він був встановлений на 95% мобільних пристроїв.

Facebook – найбільш популярна в Україні соцмережа

Facebook – найбільш популярна в Україні соцмережа
ДЖЕРЕЛО: TNS-UA.COM

Отже, з точки зору охоплення аудиторії та популярності Facebook – найбільш приваблива платформа для функціонування мереж фейкових акаунтів.

Інструменти для створення бот-мереж і самі бот-мережі зазвичай створюють і застосовують команди досвідчених веб-розробників, тобто спеціалістів у сфері розробки зовнішніх та внутрішніх компонентів веб-ресурсів, які володіють мовами програмування HTML, Java, Javascript, РНР, CGI та Perl.

В умовах війни мережі ботів застосовують переважно на замовлення українських політичних сил, спецслужб країни-агресора та її агентів.

Вони роблять це для дискредитації політичного керівництва України, дій ЗСУ, виправдання російської агресії, нав’язування кремлівських наративів, поширення панічних настроїв та проведення інформаційно-психологічних операцій, направлених на придушення волі населення до спротиву окупантам.

Ресурси бот-мереж також використовують нечисті на руку SMM-менеджери, обов’язки яких полягають у просуванні в соцмережах компаній чи продуктів.

Такі менеджери застосовують підроблені акаунти для збільшення підписників сторінок компаній, брендів та інфлуенсерів у Facebook, Instagram чи Twitter з метою підвищення довіри до них і просування в пошуковій видачі.

За допомогою бот-мереж також рекламують і продають заборонені в соцмережах товари та послуги: біологічно активні добавки, засоби для схуднення, потенції та омолодження, порносайти, еротичні товари та послуги.

Таким чином рекламують сервіси для звичайних та секс-знайомств, азартні ігри, спортивні ставки, інвестиції в криптовалюти з обіцяними високими прибутками.

За наявності відповідних знань ботоферму може створити будь-хто. В інтернеті можна знайти чимало програм для масової реєстрації фейкових акаунтів у соцмережах, поштових сервісах, месенджерах, великих інтернет-магазинах.

Одна з таких програм – PVACreator 2 ­– коштує 1 тис дол. Вона призначена для швидкої та зручної реєстрації тисяч фейкових акаунтів у Facebook.

Програма проходить тест для визначення, чи є користувач людиною, перевіряє адресу електронної пошти, номер мобільного телефону, підтримує масове використання проксі-серверів (комп’ютерів-посередників) для обману алгоритмів соцмережі. Розробники навіть створили відеоінструкцію.

Автори програми також пропонують широкий асортимент софту, який дозволяє автоматично публікувати контент у фейкових акаунтах, ставити “лайки”, поширювати дописи, запрошувати людей на певні сторінки, додаватися в друзі.

Це називається вирощуванням акаунтів. Чим краще сторінка буде “вирощена”, чим краще вона імітуватиме акаунт реальної людини, тим більше довіри отримає від соцмережі і тим більше зароблять власники ботоферми.

Власники ботоферм знають, що краще створювати фейкові акаунти дівчат, оскільки чоловіки охоче приймають від них запити на дружбу і залишають коментарі під фотографіями. Фото дівчат беруть з будь-яких інших соцмереж, крім Facebook. Також знімки генерують за допомогою нейромереж.

Як виявити фейкові акаунти

Для виявлення підроблених акаунтів передусім слід перевірити зображення профілю. Профіль має ознаки підробки, якщо в ньому відсутнє фото, є тільки один знімок, на світлині профілю зображені квіти, тварини або логотипи.

Перевірити зображення профілю можна за допомогою функції “Знайти через Google об’єктив”, яка доступна при натисканні на фото правої клавіші миші.

Автору надійшов запит від профілю з цим фото

Автору надійшов запит від профілю з цим фото

Фотографія виявилася вкраденою з інтернету

Фейковий профіль регулярно повідомляє про всі події, пов’язані з Одеським державним університетом внутрішніх справ

Фотографії справжніх профілів сервіс “Google об’єктив” зазвичай не знаходить.

Далі треба поставити “другу” кілька запитань. Чому він хоче бути вашим другом? Як він про вас дізнався? Чи є у вас спільні друзі, кого з них ви знаєте особисто? Зазвичай фейковий акаунт на запитання не відповідає.

Після цього потрібно переглянути стрічку “друга”. Якщо користувач публікує багато посилань на сайти з великою кількістю реклами, то обліковий запис призначений для реклами і, ймовірно, цей акаунт підроблений.

Справжні користувачі соцмереж діляться різним контентом, наприклад, власними думками, розповідями, жартами, музикою, відео, фото.

Якщо зображення профілю, особливо дівчат, мають лайки та коментарі, а власник облікового запису нікому не відповів, це ознака підробленого профілю. Справжня людина принаймні дякує, коли хтось коментує її фото.

З іншого боку, якщо в користувача багато друзів і мало хто з них реагує чи коментує дописи, це теж може свідчити про фейковість акаунту.

Справжні люди люблять описувати свої досягнення в розділі “Про себе”: яку школу закінчили, де народилися та живуть, ким працюють зараз і працювали раніше. Якщо такої інформації нема, профіль може бути підробленим.

Нарешті, багато підроблених облікових записів мають різні імена в URL-адресі та профілі. Це трапляється, коли акаунт справжньої особи зламаний і працює під іменем іншої особи, або якщо його створили з однією метою, а потім власник змінив ім’я для реклами інших товарів та послуг.