USD EUR
42,92 39,84
Дві тисячі будівельних скоб для бліндажів виготовили та відправили на передову жителі Чуднівщини

Дві тисячі будівельних скоб для бліндажів виготовили та відправили на передову жителі Чуднівщини

800

На Житомирщині у Вільшанській громаді Чуднівщини виготовили та відправили на передову понад дві тисячі будівельних кованих скоб для спорудження бліндажів. Про це Суспільному повідомив Вільшанський сільський голова Сергій Мельник.

За його словами, жителі громади, які з перших днів повномасштабної війни з Росією матеріально підтримують ЗСУ, задіяли всі можливості, щоб допомогти воїнам у будівництві укриттів на передовій.

Коли нам стало відомо, що одному з військових підрозділів Житомирщини на передовій для спорудження бліндажів потрібно дві тисячі металевих скоб, то ми вирішили допомогти у їх виготовленні. Спочатку потрібно було знайти майже кілометр металевого дроту відповідного діаметру. Половину матеріалу безоплатно надала Тетяна Халімон, засновниця господарства ТНХ “Аросервіс”, яке нині працює у нашому Карповецькому старостаті. Також ми звернулись до Вільшанського приватного підприємства “Моноліт”, начальник підрозділу якого Володимир Чешук зі своїми працівниками нарубали ще необхідних нам півкілометра дроту“, – розповідає Сергій Мельник.

Сергій Мельник. Фото: Людмила Семенюк

Подальший процес виготовлення металевих кованих скоб потребував фахівців ковальської справи, каже Сергій Мельник. Оскільки таких майстрів на території Вільшанської громади немає, то до цієї роботи запросили коваля з Чуднова Олега Якимчука. Цю професію він освоїв понад десять років тому. Як член Всеукраїнської спілки ковальського мистецтва неодноразово брав участь у міжнародних фестивалях з ковальства за кордоном. Кована зірка з картою України, що височіє над пам’ятним знаком “Захисникам України у війні з російським агресором” у Житомирі, теж робота Олега Якимчука.

Для того, щоб виготовити понад дві тисячі кованих скоб, знадобився майже тиждень, – розповів Олег Якимчук. – Поруч зі мною у кузні трудились майстри Михайло Рудик і Юрій Мельник, а також допомагав мій син Олег. Ми чітко дотримувались ковальської технології, щоб скоби були якісними, адже від міцності бліндажів залежить безпека та життя бійців на фронті. Хоча праця у гарячому цеху була нелегкою і вимагала багато сил, нас надихала думка про те, що ми тут у тилу теж допомагаємо нашим захисникам кувати перемогу, причому в прямому сенсі слова“.

Олег Якимчук. Фото: Олег Якимчук

За словами Сергія Мельника, разом з кованими металевими скобами вагою близько однієї тонни, військовому підрозділу Житомирщини на передову відправили й маскувальні сітки, виготовлені жителями Вільшанської громади.

Також неодноразово воїнам їхні земляки передавали м’ясні тушонки, різні продукти та інші необхідні речі.