USD EUR
42,92 39,84

Кого без щеплення не пустять на роботу

588

Відсьогодні, тобто з 8 листопада 2021, набуває чинності постанова Уряду, за якою невакцинованих працівників відсторонятимуть від роботи. Документом визначено чіткий перелік груп, для яких визначено обов’язковість щеплення від COVID-19.

Тобто, вже сьогодні таких працівників повинні відсторонити від роботи до моменту вакцинації. Щеплені однією дозою можуть працювати. Такий порядок визначено в Наказі МОЗ від 04.10.2021 № 2153 “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”.

Згідно з наказом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

«Працівники вказаних організацій, якщо вони на 8 листопада 2021 року не матимуть щеплення від COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки вони не отримають щеплення від COVID-19”, – пояснив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За словами І.Кузіна, не можуть бути відсторонені від роботи особи, які мають протипоказання – абсолютні чи тимчасові – до вакцинації та надали відповідний медичний висновок закладу охорони здоров’я.

Зараз ця форма довідки №028 перебуває на затверджені центральних органів виконавчої влади, в довідці не буде вказуватися діагноз. Керівник установи може на законних підставах вимагати пред’явлення саме такого висновку. Якщо протипоказання тимчасові, то такий медичний висновок, така довідка, буде видаватися на певний проміжок часу – від 3 або більше місяців. І після того, як термін дії такої довідки завершиться, людина має отримати щеплення”, – сказав Кузін.

У пунктах щеплення є можливість як отримати довідку за формою 063 про проведення одного щеплення, а після вакцинації завантажити додаток Дія та згенерувати жовтий COVID-сертифікат.

“В такому випадку пред’явлення таких документів буде рахуватися як неухилення людини від вакцинації. Для тих, хто не хоче встановлювати додаток Дія, є можливість згенерувати сертифікат через портал “Дія” також після однієї дози“, – сказав Кузін.