USD EUR
42,74 39,84
Українцям при народженні та отриманні паспорта у 14 років видаватимуть сертифікат на купівлю книг

Українцям при народженні та отриманні паспорта у 14 років видаватимуть сертифікат на купівлю книг

622

Книгарні отримуватимуть відшкодування з державного бюджету на оренду приміщень. Також українцям при народженні та отриманні паспорта у 14 років видаватимуть сертифікат на купівлю книг. .

Це передбачає законопроєкт №6287 про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні 25 січня 2022 року. За це рішення проголосували 277 народних депутатів.

«Результати програми «єПідтримка» доводять, що попит на книжки серед українців однозначно є. Тому очікуємо на позитивне голосування за законопроект і у другому читанні. Такі зміни створять можливість збільшити кількість книгарень в Україні», – прокоментував рішення парламенту Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.  

Державна субсидія на часткову компенсацію оренди надаватиметься щоквартально, починаючи з першого кварталу 2023 року. Отримати її зможуть книгарні, більш ніж 80 відсотків доходів яких приносить саме реалізація книжок. Заявка на оформлення субсидії буде подаватись до Українського інституту книги.

Сертифікат на купівлю книг надаватиметься з 1 січня 2023 року при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні паспорта громадянина України у 14 років. Сума – 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, сьогодні понад 700 грн. Сертифікат може бути використаний виключно для придбання книг державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції.