USD EUR
42,92 40,00
У тестовому режимі запрацює сміттєпереробний завод

У січні в Житомирі в тестовому режимі запрацює сміттєпереробний завод

891

Будівництво сміттєпереробного заводу вже на завершальному етапі. До Житомира незабаром прибуде обладнання, аналогів якому немає в Україні.  Про це повідомляє сайт Житомирської міської ради.

«З Хорватії виїхало 16 фур устаткування, необхідного для переробки та сортування сміття. Це основна лінія, яка сортуватиме органіку, пластик, папір та іншу вторинну сировину. Процес включатиме компостування та переробку в RDF-паливо. Компост високої якості можна буде використовувати  як добриво для рослин», – говорить заступник директора ТОВ «Ґрін Бін Україна» В’ячеслав Білоцький.

Завод працюватиме в автоматичному режимі. З понеділка хорватські інженери вже навчатимуть персонал, який обслуговуватиме та контролюватиме систему. Установка  обладнання та його запуск займуть два місяці.  У тестовому режимі сміттєпереробний завод запрацює у січні, а в лютому вже прийматиме на переробку сміття.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин каже: наступним кроком стане будівництво ТЕЦ, яка спалюватиме RDF-паливо від сміттєпереробного заводу. Завдяки цьому у Житомирі суттєво скоротять використання газу комунальним підприємством «Житомиртеплокомуненерго».«Спалювання 40 тис. тонн RDF – палива замінить ще 30 % використання  газу у місті”, – говорить міський голова. 

Вартість будівництва такої станції, за розрахунками  німецької компанії, становить близько 38 млн євро, а термін окупності складатиме 7 років. «У нас вже є пропозиції від приватних інвесторів. Система обладнання на 20 % очищуватиме повітря. На станції буде система моніторингу викидів. Така опція є обов’язковою. Дані в режимі онлайн передаються на європейський центр моніторингу».

 Втілення  таких заходів з енергоефективності  дозволить розв’язати екологічну проблему, оскільки суттєво зменшаться викиди в атмосферу; фінансову, бо заощаджуватимуться  бюджетні кошти  і  стримуватиметься зростання тарифів та сум у платіжках житомирян.

Планів на прийом на переробку відходів з довколишніх громад або областей допоки не озвучують.