USD EUR
43,29 39,84
Плащі-намети, рукавиці, грілки та окопні свічки — як у Вільшанській громаді допомагають військовим

Плащі-намети, рукавиці, грілки та окопні свічки — як у Вільшанській громаді допомагають військовим

376

У селі Троща Вільшанської громади Житомирського району працівниці місцевого будинку культури, об’єднавшись у волонтерський центр “Берегиня”, допомагають військовим — шиють амуніцію та виготовляють інші потрібні на передовій речі.

Про це Суспільному розповіла директорка будинку культури, одна із волонтерок центру Любов Олійник.

За її словами, їх волонтерський центр діє з 2014 року, однак після повномасштабного вторгнення військ рф роботу в ньому активізували. З лютого 2022 року жінки почали виготовляти окопні свічки, хімічні грілки та інші корисні на передовій речі. Відтоді, каже, виготовили та передали на фронт понад тисячу свічок та майже три сотні грілок.

“Більше виготовляємо такі речі взимку, бо теплої пори в них немає потреби. Свічки, щоправда, почали виготовляти задовго до похолодання. Все це відправляємо на передову. Ось цієї суботи знову 200 окопних свічок передали військовим”, — сказала Любов Олійник.

А віднедавна волонтерки розпочали пошиття плащів-наметів для військових. Для виготовлення цього спеціального одягу маскувального кольору використовують домашні швейні машинки.

За словами волонтерки Олени Островської, яка у сільському будинку культури працює художньою керівницею, цей волонтерський проєкт вони розпочали під замовлення колег. Тканину для пошиття їм привезли волонтери із Чуднова.

“Нам привезли тканину, а також готовий виріб — сам плащ-намет, як зразок. Ми з нього самі зробили лекало, викрійки і почали шити. Відшили вже чотири рулони тканини по 100 погонних метрів кожний. Двісті плащів вийшло. Десять із них через земляка-військового передали на фронт”, — розповіла Олена Островська.

Окрім плащів-наметів, волонтерки шиють сумки для них — щоб плащ можна було компактно туди скласти і зручно носити. На виготовлення одного плаща-намету волонтерки витрачають в середньому дві години. До пошиття цих виробів додатково долучили односельців.

“У нас дві швачки і два закрійники. Плащі великі із місткими каптурами, щоб в ньому поміщалася голова разом із шоломом. Ми навіть розділилися: одні виготовляють каптури, інші — сам плащ, а потім ми вже все скріплюємо та збираємо”, — сказала волонтерка.

Окрім свічок, грілок та плащів-наметів, жінки із села Троща Вільшанської громади передають на фронт різні смаколики та обереги, які теж самі роблять.

За словами Любові Олійник, у найближчих планах — виготовлення теплих устілок та рукавиць для воїнів. Сировину вже почали приносити охочі жителі громади

.