USD EUR
42,92 39,53
єВідновлення: Інструкція для громадян щодо надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла

єВідновлення: Інструкція для громадян щодо надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла

223

21 квітня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою запустив програму єВідновлення. Вона передбачає надання державної грошової допомоги на здійснення поточного (дрібного, некапітального) ремонту житла, пошкодженого внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Йдеться, зокрема, про ремонт покрівлі, заміну вікон чи дверей, відновлення підлоги тощо. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/381-2023-%D0%BF#Text ).

Мета цієї програми – надання можливості громадянам, житло яких постраждало, зробити ремонт і забезпечити собі гідні умови проживання. Послуга запускається навесні саме для того, щоб громадяни встигли підготуватися до зими.

Це перший крок держави для відновлення пошкодженого та знищеного житла в Україні. Наразі також розробляється інструмент для проведення капітального ремонту житла. 

Також найближчим часом розпочнеться наступний етап реалізації державної політики щодо компенсацій. Зокрема, стартує практична імплементація закону №2923, який запроваджує механізм компенсації за знищене житло. Зокрема, громадянам надаватимуться житлові сертифікати, з допомогою яких можна буде придбати нове житло. Йдеться  вже про найближчий місяць.

Послуга розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерством цифрової трансформації в співпраці з USAID / UK aid проєктом “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS” та Світовим банком. 

Процес подання заявки та отримання коштів для громадянина максимально простий:

  1. спочатку треба подати інформаційне повідомлення про зруйноване майно через Дію (якщо таке повідомлення ще не подане);
  2. офлайн або онлайн створити банківську картку єВідновлення в одному з банків-партнерів або у застосунку Дія

Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Ощадбанк, Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

  • подати заяву на компенсацію через Дію;
  • допустити комісію місцевої ради до обстеження майна та надати їй підтверджуючі документи (документи щодо пільг + згода співвласників).

Комісія ж визначатиме суму допомоги згідно з чек-листом, який затверджений Урядом та спирається на дані Світового банку. Чек-ліст, як і сам порядок компенсації, доступний за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/381-2023-п#Text  

Наголошуємо: 

  • допомога надаватиметься в безготівковій формі і може бути використана протягом 1 року з дня її отримання; 
  • об’єкти на територіях, де ведуться бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях не підпадають під дію програми. Претендувати на державну допомогу можна буде уже після звільнення територій.

Через велику кількість заявок у перший же день роботи у програмі єВідновлення стався збій

У перший же день роботи у програмі єВідновлення стався збій. Через велику кількість заявок система перевантажена. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, пише УНН.

Обіцяють усунути технічні недоліки найближчим часом, і просять усіх бажаючих подати заявку на компенсацію за пошкоджене житло спробувати зробити це пізніше.

«Сьогодні ми почали реєструвати ваші заявки на грошову допомогу по програмі єВідновлення. Заявок вже тисячі і система перевантажена. Наші технічні команди вже працюють над недоліками і усунуть їх впродовж найближчого часу. Тож якщо вам ще не вдалося скористатися послугою — не хвилюйтеся, спробуйте зайти в застосунок пізніше», – сказано у повідомленні.