USD EUR
42,92 39,84
У планах цього року відкрити у Житомирі Барнахус та впровадити спеціалізований захист прав неповнолітніх потерпілих і свідків у кримінальних злочинах

Захист неповнолітніх потерпілих та свідків у кримінальних злочинах

353

На Житомирщині, як і в Україні, спостерігається тенденція зростання кількості злочинів, скоєних проти неповнолітніх. Зокрема, в Житомирській області проти статевої свободи та недоторканості особи минулоріч обліковано 41 кримінальне правопорушення – майже вдвічі більше, ніж за попередній рік. Лише від зґвалтувань потерпіли 23 дитини, тоді як у 2020 році – семеро. Більше, ніж удвічі збільшилося потерпілих у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних з домашнім насильством. Повідомляє сайт Житомирської обласної прокуратури.

Такі невтішні факти і цифри навела начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Оксана Кайданович під час  зустрічі із заступником голови Житомирської обласної держадміністрації Віктором Градівським, яка відбулася 21.01.2022 у державній установі.

«Діти, які стають учасниками кримінального провадження – як потерпілі, так і свідки, потребують особливого захисту, кваліфікованої підтримки юристів, психологів, інших вузьких спеціалістів. Забезпечити захист прав такої категорії дітей, як засвідчив досвід інших країн та окремих регіонів, і в нашій області може спеціалізований Центр – Барнахус, створення якого ініціює обласна прокуроратура», – наголосила Оксана Кайданович на першій робочій зустрічі.

Адміністарція схвально віднеслася до такої ініціативи прокурорів. Фактично вже розпочалися перші спільні кроки щодо пошуку належного приміщення в обласному центрі.

На сьогоднішній зустрічі обговорили деталі та алгоритм впровадження спільного проєкту. Попереду – ініціювання укладення Меморандуму між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Житомирською обласною державною адміністрацією про взаєморозуміння щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення» (модель Барнахус).

Відтак у планах цього року відкрити у Житомирі Барнахус та впровадити спеціалізований захист прав неповнолітніх потерпілих і свідків у кримінальних злочинах.

Довідково: наразі в Україні, в окремих регіонах триває процес утворення центрів підтримки дітей у процесі правосуддя за моделюю Барнахус (Barnahus).

Барнахус – Будинок дітей – це спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Тут проводиться співбесіда з такими дітьми, здійснюється їх медичний огляд для цілей судової медицини, надаються усі необхідні терапевтичні послуги від відповідних спеціалістів.

Завдання Барнахусу:

• Забезпечити дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки;

• Запобігти травматизації дітей внаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях;

• Створити для проведення слідчих інтерв’ю середовище, дружнє по відношенню до дітей, яке б знижувало рівень занепокоєння дитини, що, у свою чергу, має вирішальне значення для успішного отримання інформації.

Невтішні факти і цифри навела начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Оксана Кайданович під час  зустрічі із заступником голови Житомирської обласної держадміністрації Віктором Градівським
Вже розпочалися перші спільні кроки щодо пошуку належного приміщення в обласному центрі