USD EUR
42,74 39,37
Ірина Серт: «Місцевий рівень влади набуває нині стратегічного значення»

Ірина Серт: «Місцевий рівень влади набуває нині стратегічного значення»

682

Напередодні чергової, вже 7-ї сесії Романівської селищної ради, тривають засідання постійних депутатських комісій. Тут якраз і узгоджуються більшість тих питань, які вже незабаром будуть внесені на обговорення депутатського корпусу у сесійному залі. Про те, над чим працюють і чим найбільше заклопотані депутати, ми дізналися у розмові із головою найбільшої депутатської комісії у Романівській селищній раді Іриною Серт.

– Ірино Валеріївно, очолювана вами постійна комісія із гуманітарних питань готується вже до сьомої сесії Романівської селищної ради нового скликання. Як настрій, чим заклопотані сьогодні ваші колеги-депутати?

– Готуємось до нашої чергової сесії ретельно і скрупульозно. Романівська селищна рада, хоча й має у своєму складі досвідчений і високопрофесійний депутатський корпус, однак поки що робить лише перші кроки у своєму новому статусі після проведеної реформи із децентралізації влади. Ну, а перші кроки легкими не бувають. Особливо, якщо зважити на час, у якому ми опинилися і у якому доводиться швидко, оперативно, дуже зважено і всебічно обгрунтовано приймати дуже непрості рішення.

– Вам, як директору КНП «Романівська лікарня», доводиться бути у постійній «бойовій» готовності не лише, як депутату, але й , як лікарю, який сьогодні символізує здатність громади протистояти черговій хвилі захворювання на COVID-19.

– Так, нам сьогодні нелегко, а якщо точніше – ми працюємо у ситуації  справді надзвичайного стану. Щоправда можу підкреслити, що нинішня, вже третя хвиля спалаху коронавірусної інфекції, для нас вже не становить такої психологічної загрози, як це було, наприклад, рівно рік тому. Водночас зауважую і наголошую на тому, що ми ні на мить не заспокоюємось, не применшуємо нових загроз і, по суті – нових викликів. Адже, якщо взяти навіть захворювання на COVID-19,то всім очевидно, що його клінічні прояви дещо змінилися, як то кажуть, на наших очах.

Ірина Серт: «Місцевий рівень влади набуває нині стратегічного значення»

– Ваш професійний і життєвий досвід важить дуже багато  якраз у теперішній ситуації. На ваш погляд, наскільки ефективно упродовж року ми навчилися(а можливо – й не зовсім) протистояти пандемії коронавірусу?

– Не відкрию секрету, коли скажу, що ми лише на початку серйозного протистояння вкрай небезпечній хворобі. Не  хочу втручатися у суперечку, яка іноді спалахує стосовно небезпеки і потреби найсерйознішого ставлення до проблеми захворювання на коронавірус. Нам нічого не треба пояснювати і доводити, бо ми вже бачили і , на жаль, поки що бачимо реальних хворих, їх страждання, їх біль і найгірше, коли ми безсилі хворому допомогти. Але всі мають  зрозуміти, що нинішні заходи протидії поширенню захворювання на коронавірус є дуже важливими, оскільки питання стосується не тільки здоров’я, але й самого життя людей. Проте, як лікар, мушу зазначити, що визначальний вплив  у процесі протистояння хворобі матиме вакцинація. Вона вже розпочалася, хоча, звісно ж, цей процес також знаходиться  лише на  початковій стадії. Але саме вакцинація спроможна поліпшити ситуацію щодо захворювання на COVID-19, і, якщо конкретніше – на його перебіг та наслідки.

– Ірино Валеріївно, тема, яка сьогодні усіх найбільше хвилює, стосується двох аспектів: загальнонаціонального, де на урядовому та найвищому владному рівні приймаються певні рішення, і місцевого, де багато чого залежить від місцевої влади.

– Розумію суть вашої думки і, як лікар, як жінка-депутат, можу відповідально заявити, що якраз на місцевому рівні ми постійно відмобілізовані і щиро зацікавлені у тому, аби наші пацієнти були убезпечені від найважчих наслідків захворювання на COVID. За рік ми зробили чимало і сьогодні маємо достатню кількість ШВЛ-апаратів, кисневих концентраторів. Для потреб лабораторії закуплено ІФА – аналізатор на визначення антитіл у крові, а сама лабораторія завдяки допомозі генерального директора ТОВ «ВІВАД-09» і нашого депутата Житомирської облради Ігора Ходака, була швидко  відремонтована і набула найсучаснішого вигляду. До речі, Ігор Євгенович влітку минулого року дуже допоміг колективу КНП «Романівська лікарня» вирішити питання із оплатою праці працівників відділення, які опікувалися хворими на COVID-19. Мені, як директору лікарні, цей жест допомоги з боку депутата у дуже скрутний для нас  момент, запам’ятається назавжди.

– Сьогодні, коли вся Житомирщина опинилася у найсуворішій «червоній зоні» убезпечення населення від ще більших масштабів захворювання на COVID-19 , наскільки важливо і можливо вжити усіх заходів такої протидії?

– Зрозуміло усім, що найбільш помічний спосіб, яким ми спроможні сьогодні скористатись – максимальний режим соціальної ізоляції. Важко про це говорити, але ще важче дотримуватись такого режиму. Мені, як голові депутатської комісії із гуманітарних питань Романівської селищної ради, дуже болючими сьогодні  видаються проблеми із навчанням наших дітей. Так званий онлайн-режим, чи дистанційне навчання в умовах  слабкого інтернет-покриття території нашої громади, в умовах вкрай слабкого оснащення учнів ноутбуками, планшетами чи стаціонарними комп’ютерами,  не може забезпечити навіть задовільної якості навчання. Ми можемо і хочемо сподіватися на загальнонаціональні програми, які сприяли б вирішенню цієї важливої проблеми, але , як показує практика останніх років, важливо взятися за вирішення проблеми і на місцевому рівні. Поки що головне усвідомити те, що проблема існує.

– Так, проблем насправді багато. Але  слід зазначити, що розуміння їх складності, актуальності та  бачення ймовірних шляхів їх вирішення все ж таки вселяє певний оптимізм..

– Ну, а куди ж без оптимізму? Без нього не буде ні бажання, ні завзяття, ні розуміння  наших першочергових завдань. Тому – налаштовуємося на позитив і, як завжди – до роботи!

Підготував Віктор Радчук