USD EUR
42,74 39,84
Шахраї видурили в пенсіонерів гроші з банківських карток

Шахраї видурили в пенсіонерів гроші з банківських карток

286

Ошуканці різними способами виманили понад 100 тисяч гривень у бердичівлян, повідомили в поліції. Умисники телефонували та обманов отримували персональні дані банківських карток.

«Невідома особа намагається перевести з Вашого рахунку кошти...» – такі слова почула в телефонній розмові від так званого представника банку 75-річна пенсіонерка. Розгубившись, жінка, щоб терміново врятувати гроші, відразу виконала вказівки псевдопрацівника і через деякий час «попрощалася» з 7 000 гривень.

Дві бердичівлянки перейшли за фейковими посиланнями для авторизації банківського застосунку та отримання соціальної виплати. У результаті заявниці втратили понад 1000 гривень зі своїх платіжних карток.

А 62-річна містянка під час спілкування з «оператором мобільного зв’язку» назвала чотиризначний код, який надійшов їй у смс-повідомленні. Після того її телефон заблокувався, а за деякий час жінка дізналася, що з її карткового рахунку зникли 50 тисяч гривень.

Неприємні наслідки махінацій очікували й на жительку Ружинської громади та бердичівлянку, які намагалися купити та продати товари. Шахраям вони «подарували» у сукупному майже 26 тисяч гривень.

А 40-річна жителька м. Бердичева мала намір добратися до іншого міста за допомогою популярної онлайн-платформи. Для оплати поїздки зробила передоплату у 540 гривень. Згодом їй зателефонував «водій» і повідомив, що вона помилково переказала більшу суму. Для повернення грошей дізнався її банківські реквізити та зауважив, що вона має увести певний код у банківському застосунку. У результаті заявниця втратила більш ніж 22 тисячі гривень.

За наведеними фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України та встановлюють причетних осіб.

Водночас правоохоронці наголошують:

  • не повідомляйте стороннім особам відомості про банківські картки;
  • не переходьте за сумнівними посиланнями, особливо якщо це стосується отримання фінансової допомоги;
  • для купівлі чи продажу товарів обирайте лише перевірені сервіси.

Будьте розумнішими за шахраїв і не дозволяйте себе ошукати!

Автори: студенти Державного університету «Житомирська політехніка» Тихоліз Анастасія, Сергієнко Дар’я, Матяш Олександр, Олексюк Олексій.