USD EUR
42,92 39,84
59% учнів використовують ШІ для підготовки ДЗ

59% учнів використовують штучний інтелект для підготовки домашнього завдання – опитування

212

91% школярів знають про ШІ-сервіси, 29% використовують їх щотижня. Для підготовки домашнього завдання штучний інтелект уже застосовували 59% учнів, а для роботи на уроках – приблизно 40%.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження, яке провели Projector Creative & Tech Institute та Мала академія наук України за підтримки Factum Group Ukraine та Міністерства освіти і науки України, пише УП.

Найпопулярнішим ШІ-сервісом серед школярів, які взяли участь в опитуванні, став ChatGPT: про нього знають 76% учнів, а 60% з них використовували його хоча б раз за останні шість місяців. 

Близько третини школярів чули про інструменти ШІ від проєкту “На Урок”. А ось сервіси Grammarly, Bard Google, Midjourney, Notion AI та Stable Diffusion менш популярні серед учнів – про них знає менш як чверть дітей.

“В окремих анкетах діти анонімно зізнавалися, що користуються інструментами ШІ для списування, здебільшого для підготовки завдань із гуманітарних дисциплін. Крім цього, деякі діти пояснюють, що штучний інтелект допомагає генерувати текстові заголовки або ідеї, якими вони надалі користуються для власної творчої роботи”, – зазначають у МОН. 

Учні також зазначали, що ШІ значно економить їхній час під час конспектування та уточнення даних, які випустили з уваги на уроці. Його використовують і для систематизації інформації, саморозвитку, пошуку ідей тощо.

Вчителі продемонстрували нижчий рівень обізнаності про ШІ та його використання в освітньому процесі, ніж учні. Загалом 76% опитаних учителів хоча б раз користувалися ШІ. 65% з них мали позитивний досвід взаємодії зі сервісами, тоді як для 14% він був невдалим.

“Освітяни зазначають, що використовують сервіси ШІ для підготовки до занять, створення тестів для домашнього завдання, під час проведення уроків, а також для перевірки знань учнів і навіть у позакласній роботі. 

Активно інструменти ШІ на уроках використовують як учителі точних дисциплін (інформатики, фізики, математики), так і гуманітарних – англійської мови, зарубіжної літератури, історії та української мови”, – кажуть у міністерстві.

37% вчителів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують зробити це в майбутньому. Натомість 39% опитаних не планують рекомендувати учням використовувати ШІ в навчанні.

Опитування проводили онлайн. Воно тривало протягом вересня-жовтня 2023 року. У дослідженні популярності ШІ-сервісів взяли участь понад 3 тисячі українців: 1747 учителів та 1443 школярі (учні 8-11 класів). 

Нагадаємо, функції і контент застосунку для учнів початкової школи “Вивчаю – не чекаю” оновили.