USD EUR
42,92 39,84
Закон про управління відходами: чому це важливо?

Закон про управління відходами: чому це важливо?

310

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон “Про управління відходами”. Про це повідомили у парламенті. У першому читанні підтримали законопроєкт 264 нардепи, а у другому “за” проголосували 282. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець пояснює, що до ухвалення закону Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх захоронюють в землю. При цьому серед країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя Україна перебуває на дев’ятому щаблі, адже у перероблення йдуть лише 3,2% відходів.

“Україна нарешті робить перший крок на шляху до цивілізованого управління відходами. Ми вже відстали від європейських сусідів на 20–30 років”, – зазначає Стрілець. 

Закон стане фундаментом для підготовки та прийняття понад 30 секторальних нормативно-правових актів й полегшить розробку національного, регіональних та місцевих планів та програм управління відходами.

У Міндовкілля наголошували, що пріоритетом в українській політиці управління відходами відтепер є запобігання їх утворенню, повторне використання та перероблювання.

“З початком широкомасштабного російського вторгнення в Україну проблема відходів стала вже не просто нагальною, а кричущою. Кожен зруйнований будинок утворює близько 50 кубометрів відходів. А в нас таких об’єктів, на жаль, тисячі”, – додає Стрілець. 

Нагадаємо, що Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад чверть українців вважали проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).