USD EUR
46,51 41,67
Штраф понад 3 тисячі гривень за рака: на Житомирщині оголошена заборона на вилов

Штраф понад 3 тисячі гривень за рака: на Житомирщині оголошено заборону на вилов

228

З 5 серпня по 20 вересня 2024 року на Житомирщині та Рівненщині входить в дію заборона на вилов річкових раків.

Про це 1 серпня інформує Державна екологічна інспекція Поліського округу.

“Згідно з наказом №89 від 30 липня 2024 року «Про затвердження періоду, в який забороняється лов річкових раків в рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), на період їх другої линьки у 2024 році». Забороняється вилов річкових раків з 5 серпня 2024 р. по 20 вересня 2024 р. включно. Така ж заборона входить в дію і в Рівненській області. Про це повідомляє Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Житомирській та Рівненській областях”, – йдеться в повідомленні.

Зі свого боку Держекоінспекція посилить рейдові заходи виявлення таких фактів порушення.

Звертаємо увагу, що лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за що передбачена ч. 4 ст. 85 КУпАП у вигляді штрафу від 340 до 680 гривень з передачею матеріалів до судових органів, а також — нарахування збитків за кожен незаконно здобутий екземпляр у розмірі 3332 грн.

Довідково: Під час линьки, яка триває від 1 до 1,5 місяця, раки формують новий панцир і особливо вразливі. Неконтрольований вилов раків під час ліньки може призвести до значного зменшення їхньої популяції. Це, своєю чергою, порушить природний баланс у водах і негативно вплине на екосистему.

Заборона вилову раків під час ліньки є необхідним заходом для їх збереження і підтримання екологічного балансу у водах. Дотримання цих правил – це наш внесок у збереження природи для майбутніх поколінь.