USD EUR
45,25 41,49
Реєстр збитків почне діяти в першому кварталі 2024 року

Реєстр збитків почне діяти в першому кварталі 2024 року

193

Очікується, що Реєстр збитків, завданих росією, запрацює в першому кварталі наступного року. Основним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація російських активів, заморожених на Заході

В уряді заявили, що очікують, що Реєстр завданих росією збитків почне діяти вже в першому кварталі наступного року. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає УНН.

«Головним ресурсом для українського відновлення має стати конфіскація заморожених на Заході російських активів. Працюємо над тим, щоб принцип “росія заплатить” втілився в життя вже наступного року», – сказав Шмигаль.

Він нагадав, що минулого тижня було обрано сімох членів Ради Реєстру збитків. Це частина компенсаційного механізму, який буде складатися з трьох компонентів:

• Реєстр, де будуть зафіксовані заподіяні збитки

• Комісія з розгляду претензій про компенсації

• Компенсаційний фонд, з якого відбуватимуться виплати.

Шмигаль зазначив, що наповнюватися фонд повинен за рахунок конфіскованих російських активів. Це близько 300 млрд євро суверенних активів та ще 28 млрд євро приватних, які зберігаються в ЄС та інших розвинутих країнах.

“Сьогодні в створенні Реєстру збитків беруть участь 43 країни та Євросоюз. Незабаром будуть затверджені правила та процедури його роботи. Очікуємо, що вже в першому кварталі наступного року він почне діяти”, – сказав Шмигаль.

Радник президента Олег Устенко заявив, що Україна може отримати активи “Центробанку” найшвидше. Він додав, що деякі активи, які належать російській псевдоеліті, передаватимуться на відбудову України довше.