USD EUR
42,74 39,84
У Чуднівській бібліотеці відкрито клуб "Сідай і читай"

У Чуднівській бібліотеці відкрито клуб “Сідай і читай”

355

У Чуднівській міській бібліотеці розпочав діяльність читацький книжковий клуб за інтересами “Сідай і читай”. Про це Суспільному розповіла директорка закладу Алла Роль.

За її словами, ідея організації книжкового клубу за інтересами при бібліотеці належить постійній читачці Катерині Лущик з Чуднова, котра й очолила клуб.

Вона разом зі своїми дітками є неодноразовою учасницею та переможницею різноманітних бібліотечних заходів і акцій, зокрема, фотоконкурсу “Родина читає – Україна процвітає”, тижня дитячої книги “Книгоманія”, акції “Родинне читання”, – розповідає Алла Роль. – Як одна з наших найактивніших читачок, Катерина однією з перших завжди відстежує усі надходження бібліотечних викладів-новинок. Коли вона озвучила свою пропозицію, то ми радо підтримали цю ініціативу й надали зону коворкінгу в своєму закладі для діяльності книжкового клубу. Працівники бібліотеки теж взяли участь у його засіданні. Наші інтереси збіглися ще й у тому, що клуб може очолити не тільки бібліотекар, а й читачка“.

Алла Роль. Алла Роль, Чуднів, січень 2023 року. Фото надала Катерина Лущик

Спочатку учасники читацького клубу колективно обирають назву книги, анонсують її та після прочитання усі разом обговорюють зміст, сюжетну лінію, стиль написання твору, цікавих персонажів серед літературних героїв, а також діляться враженнями й обмінюються власними думками щодо прочитаного.

Книги – це моє хобі, – каже голова клубу, юристка за професією Катерина Лущик. – До того як організувати книжковий клуб у приміщенні бібліотеки, ми з кількома подругами збиралися у кафе та обговорювали прочитані книги. Упродовж минулого року нам вдалося обговорити десять цікавих книг українських та закордонних авторів, серед них: “Смерть лева Сесіла мала сенс” Олени Стяжкіної, “Інтернат” Сергія Жадана, “Місто” Валер’яна Підмогильного, “Фактор Черчилля” Боріса Джонсона та інші. Ми вирішили розширити своє коло спілкування і я розмістила оголошення у соціальних мережах та запросила до нашої книжкової спільноти любителів книги. Приємно, що відгукнулися не лише жителі Чуднова, а й інших міст та сіл. Дякуємо адміністрації бібліотеки за гарну й теплу організацію нашої зустрічі“.

Учасниці книжкового клубу, Чуднів, січень 2023 року. Фото надала Катерина Лущик

На своєму першому засіданні в бібліотеці учасники книжкового клубу обговорили книгу Катерини Бабкіної “Мій дід танцював краще за всіх”. Оскільки обговорення книги відбувалося не лише наживо, а й транслювалося в режимі онлайн, то до нього віртуально долучилися шанувальники книг з різних регіонів.

Ми працюємо у сучасному напрямку надання простору як для індивідуальної роботи, так і для діяльності трьох клубів за інтересами, які наразі діють у нашому закладі. Читальна зала бібліотечно-інформаційного центру є Wi-Fi зоною з вільним доступом до інтернету, що дає можливість спілкування з ширшою аудиторією користувачів. І те, що в обговоренні першої книги взяли участь онлайн читачі з Києва, Білої Церкви й сусідніх Вільшанської та Романівської громад, свідчить про інтерес до новоствореного книжкового клубу. Навіть у цей складний період повномасштабної війни з Росією наші люди прагнуть до інтелектуального розвитку“, – зауважила Алла Роль.

У подальших планах книжкового клубу – обговорення творів сучасної української літератури, а також історичних, урбаністичних, пригодницьких та інших книг.

Твори ми читаємо винятково українською мовою. Навіть закордонних авторів – в українському перекладі. Книги беремо в бібліотеці або купуємо самі. Стати членами нашого клубу можуть усі охочі. Для цього потрібно прочитати анонсований твір і прийти на нашу зустріч у бібліотеку або доєднатися до неї онлайн. На наступному засіданні у січні обговорюватиметься книга “Різдво з червоним кардиналом” Фенні Флегг. Будемо раді бачити в своєму колі нових учасників, яких цікавить читання літератури“, – зазначає Катерина Лущик.

Учасниці книжкового клубу, Чуднів, січень 2023 року. Фото надала Катерина Лущик