USD EUR
42,92 39,84
Добровільний пожежний рух: як це працює і в чому користь для громад

Добровільний пожежний рух: як це працює і в чому користь для громад

181

Щоб реагувати на пожежу в межах 20 хвилин і розвинути культуру пожежної безпеки серед мешканців, у віддалених від пожежних команд населених пунктах створюють пожежно-рятувальні підрозділи.

У чому проблема

За даними ДСНС, за рік лише в сільській місцевості відбувається понад 40 тисяч пожеж. Якщо брати дуже усереднені цифри, це орієнтовно 3 тисячі пожеж на місяць. Приблизно тисяча людей на рік у таких пожежах гине, і ще приблизно стільки ж отримують ушкодження (травми, опіки тощо).

Звідки такі страшні цифри? Статистика вказує на те, що підрозділи Державної пожежної охорони за викликом прибувають на місце пожежі у міській місцевості протягом 20 хвилин з моменту надходження повідомлення про пожежу, а в сільській місцевості час слідування до місця виклику іноді значно довший. За таких умов пожежі часто набувають піку свого розвитку, завдаючи непоправних збитків.

Певне, ситуація була б краща, якби в кожному селі була своя пожежна команда, чи не так? Насправді створення таких команд можливе. Лікарі, вчителі, фінансисти, приватні підприємці, механіки та інші небайдужі громадяни, які вирішили зробити свій внесок у безпеку громади, можуть стати членами добровільних пожежних команд у своїх населених пунктах, пройти необхідне навчання та зробити свою громаду безпечнішою.

Рішення – добровільна пожежна охорона. Що це?

Нині в Україні активно створюють добровільні пожежні підрозділи. Якщо пояснювати простими словами, це команда з мотивованих жителів громади, які хочуть подбати про безпеку, свою та односельців. Вони не мають цілодобово чергувати, як це роблять професійні пожежні, не повинні йти з основного місця роботи, але мають техніку, спецодяг та спеціальні знання для оперативного реагування на небезпечні події, пожежі та надзвичайні ситуації.

Як це працює

Пожежні ДСНС, як і місцева пожежна охорона, заступають на цілодобове чергування, а от добровольці на чергування не заступають (зазвичай). Однак можлива “змішана” схема: коли на цілодобовому чергуванні перебуває водій, який отримує мінімальну зарплату. В обох випадках при отриманні сповіщення добровольці прибувають або до підрозділу, або безпосередньо на місце події. Сергій Кудін пояснює, як усе працює:

“Наш пожежний підрозділ отримує сповіщення по лінії 101 про те, що десь сталася біда, він відповідно до плану залучення сповіщає найближчий підрозділ місцевої або добровільної пожежної охорони і виїжджає до місця виклику. Місцеві сповіщення приходять за допомогою програмного забезпечення для телефонів. Керівнику підрозділу добровільної пожежної охорони приходить сповіщення про те, що потрібна допомога, він швидко сповіщає інших добровольців. Вони прибувають до місця виклику і виконують завдання з ліквідації пожежі.

Коли добровольці приїжджають на місце події, вони мають оцінити ситуацію та можливі масштаби негативних наслідків. Тоді вони або підтверджують залучення додаткових сил та починають гасіння, або визначають, що їхніх сил достатньо, і тим самим економлять ресурси як своєї громади, так і держави”.

Хто може стати добровольцем

Будь-хто старше 18 років може вступити до лав добровільної пожежної охорони. Заявити про своє бажання долучитися до пожежного добровольства можна, заповнивши анкету на сайті ДСНС або надавши відповідну заявку до органу місцевого самоврядування, територіальної громади тощо. Таким чином у разі ухвалення рішення про утворення підрозділу добровільної пожежної охорони вам можуть запропонувати стати його членом.

До речі, стати таким добровольцем можна без обмежень щодо статі. 

Такий підрозділ можна утворювати за рішенням органу місцевого самоврядування, громадської організації, суб’єкта підприємництва чи як симбіоз попередніх варіантів.

Для створення підрозділу потрібна команда місцевих жителів, готових пройти навчання та медогляд, виїжджати на пожежі, проводити превентивні кампанії та тренування. А також пожежний автомобіль, депо та спорядження.

Членами пожежно-рятувальних підрозділів можуть бути громадяни будь-якої статі та професії, яким виповнилося 18 років, і за станом здоров’я можуть долучатися до небезпечних робіт. В іншому випадку можна стати учасниками підрозділу та допомагати з превентивними кампаніями.

Пильнуйтеся та пильнуйте інших!

Дізнайтеся більше на сайті ДСНС України.

Відео створене Internews Ukraine в межах проєкту «Безпека (Ци)Вільних», який реалізується за підтримки HOVERLA / проєкт USAID в Україні.