USD EUR
42,92 39,84

Чуднівський район – серед дев’яти, в яких запроваджено карантин через білого метелика. Поради щодо боротьби зі шкідником

518

Держпродспоживслужби в Житомирській області проводять систематичні обстеження території області.  Так, цього року, виявлені нові вогнища Американського білого метелика, загалом зареєстровано 9 вогнищ у області.

На території Житомирської Американський білий метелик області зареєстрований у 9 районах, на загальній площі 41,67 га, а саме:

№ п/п Назва району Кількість, га
1 Ружинський  район 1,72 га
2 Попільнянський район 5,6 га
3 Чуднівський  район 1,4 га
4 Бердичівський район 10,0 га
5 Житомирський район 20,0 га
6 Андрушівський район 0,25 га
7 Любарський район 0,8 га
8 Малинський район 1,4 га
9 Брусилівський район 0,5 га
  Всього: 41,67 га

 

Згідно ст. 33 Закону України «Про карантин рослин» на цих територіях, розпорядженнями відповідних районних державних адміністрації запроваджено карантинний режим, та здійснюються заходи по локалізації та ліквідації.

Заходи боротьби – поради від Держпродспоживслужби в Житомирській області

Вкрай важливим для боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

Необхідно виявляти метелика на ранніх стадіях розвитку. Так як,  гусениці третього-четвертого поколінь ведуть стадний спосіб життя і зосереджуються в кублах. Виявлені гнізда (кубла), а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Окрім того, восени згрібають і знищують рослинні рештки під деревами, очищають кору дерев, пристовбурні кола відповідно до проекцій крон дерев перекопують.

На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі.

Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження шкідника та вчасно провести заходи для його знищення.