USD EUR
42,92 39,53
Чуднівські поліцейські повернули власникам викрадених коней

Чуднівські поліцейські повернули власникам викрадених коней

1 750

16 серпня двоє жителів Чуднівської громади звернулися до відділення поліції №5 Житомирського РУП із заявами про викрадення їх худоби. Поліцейські з’ясували, що в одному з випадків крадіжку кобили вчинив односелець заявниці, в іншому — знайомий власника, який позичивши тварину, встиг її перепродати. Нині розпочаті розслідування, повідомляють в поліції.

Увечері до поліції звернулася 50-річна жителька с. Стовпів. Вона повідомила, що вранці цього дня залишила на пасовищі кобилу та віз. Увечері виявила їх пропажу. А одна з сусідок розповіла, що бачила поруч невідомого чоловіка, який нібито запрягав тварину.

Обставини події з’ясовували поліцейські офіцери громади. Вже за деякий час вони помітили описаний заявницею гужовий транспорт на дорозі, що вела з села. Возом керував 31-річний місцевий житель. Відтак чоловіка зупинили та з’ясували, що віз та кобила належать заявниці. Відтак викрадене вилучили та повернули власниці.

Встановлено, що чоловік раніше вже був засуджений за майнові злочини та лише нещодавно звільнився з місць позбавлення волі.

Нині розпочато досудове розслідування за ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) КК України. Законодавством такі протиправні дії, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Також 16 серпня до поліції звернувся житель с. Судачівки, який розповів, що напередодні його знайомий позичив для господарських потреб його кобилу з возом, мотивуючи нагальною потребою. Втім, ні того дня, ні наступного його власність не повернув.

Поліцейські опитали 25-річного місцевого жителя, на якого вказав заявник. Той визнав, що позичив тварину, а згодом, побачивши оголошення в інтернет-мережі, вирішив її продати. Вже за кілька годин він уклав угоду і передав худобу жителю Вінниччини, отримавши за неї 6 тисяч гривень. Гроші встиг витратити. Поліцейські вилучили тварину у «нового власника» та повернули господарю.

Всі обставини слідчі з’ясовують у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Відомо, що причетний до події чоловік раніше вже вчиняв майнові злочини.

Відповідно до чинного законодавства йому може загрожувати до 3 років позбавлення волі.

Водночас правоохоронці нагадують громадянам, що не варто купувати майно, походження якого викликає сумніви, а вартість явно занижена. У такому разі ви ризикуєте придбати чужу власність, яка буде вилучена правоохоронцями. До того ж за придбання майна, завідомо одержаного протиправним шляхом, передбачена кримінальна відповідальність (ст. 198 КК України).