USD EUR
42,92 39,84
Чуднівщина: поету Павлу Ральченку присуджено престижну премію ім Миколи Сома

Чуднівщина: поету Павлу Ральченку присуджено престижну премію ім Миколи Сома

336

Літературно-мистецька премія імені відомого  поета Миколи Даниловича Сома (5.01. 1935 -27.03.2013)  від міста Біла Церква присуджується уже вшосте. Премія приурочується щороку до дня народження М.Сома, а її лауреати визначаються за творчі здобутки в одній з трьох номінацій: лірична поезія, масова пісня, сатира і гумор.

Ініціаторами заснування премії стали Український фонд культури та  його міське відділення і Київська обласна торгово-промислова палата.  Цього року комісія присудила премію Павлу Сергійовичу Ральченку (4.11.1949 – 18.06.2009) за книгу «На землю падала сльоза» (Біла Церква, «Буква», 2009).

Талановитий поет, трудове життя та творчість якого довгий час були пов’язані з містом Біла Церква, а також із нашим Чудновом. Це остання, посмертна збірка поета, підготовлена і видана його рідними, друзями та шанувальниками. Вона ж і стала творчим підсумком автора, який високо оцінили білоцерківці.

Загалом, саме проживаючи з родиною на Чуднівщині  Павло Ральченко видав окремими збірками три книги: «Зимова вишня» (1998), «Жовтий вітер» (2001), «Ватра на отчім подвір’ї» (2008), поезії з яких встигли полюбити чуднівчани.

Через обставини воєнного часу непростою була організація отримання премії, повідомляють в міській раді. Лише нещодавно завдяки сприянню Чуднівської міської ради стала можлива поїздка у розрізі культурного обміну до м. Біла Церква для урочистого вручення премії. Цю важливу  місію виконала начальник відділу культури, молоді та спорту Чуднівської міської ради Людмила Кучмій. У складі делегації були також почесний голова районного козацького товариства ім. Северина Наливайка Леонід Момот, член цього товариства Анатолій Осінський, директор Чуднівської міської бібліотеки Алла Роль. Вручили відзнаку голова комісії з присудження  премії, заслужений працівник культури України Анатолій Кульчицький та президент Київської обласної торгово-промислової палати Олександр Рябоконь в присутності членів комісії. Наступного дня премію ім. Миколи Сома  було офіційно передано Яніні Яківні Ральченко, дружині поета.