USD EUR
42,74 39,84
Безоплатні юридичні консультації для громадян

Безоплатні юридичні консультації для громадян

101

 Це один з напрямків діяльності Волонтерського штабу “Українська команда. Житомирщина”.

Адвокат Олександр Рекша відповідає на запитання.   

– Чи є тенденції, з якими проблемами  чи питаннями звертаються люди? 

– На даний час якісь конкретні тенденції у питаннях, з якими звертаються громадяни, виокремити важко, адже проблеми, з якими стикаються люди у повсякденному житті, були, є та будуть існувати незалежно від ситуації, в якій опинилась наша держава. Сюди можна віднести і такі питання, як прийняття спадщини, питання пенсійного забезпечення, питання, пов’язаних з наданням комунальних послуг тощо. 

Разом з тим, збройна агресія російської федерації внесла свої корективи у спектр проблемних питань, що мають вирішуватись у юридичній чи дотичних до неї площинах. Так, особливо у перші місяці війни, непоодинокими були звернення громадян щодо пошкодження чи знищення належного їм нерухомого майна та допомоги у оформленні статусу внутрішньо переміщеної особи. У кожному конкретному випадку людям надавалась відповідна правнича допомога.

– Які стереотипи доводиться руйнувати Вам, як юристу, та переконувати людей у зворотньому? 

– Непоодинокими є випадки, коли люди звертаються з проблемами, будучи наперед переконаними у тому, що їх вирішення або займатиме багато часу, або взагалі не відбудеться. На мою думку, наявність чи відсутність таких стереотипів прямо пропорційна ступеню правосвідомості громадян, їх базовій правовій обізнаності тощо. 

Щодо мене, то під час консультування я все ж таки намагаюсь вибудовувати розмову та налаштовувати людей у позитивному, оптимістичному руслі, звертаючи при цьому увагу людини на ймовірність позитивного або навіть і можливого негативного для неї вирішення порушеного питання.

– Що насамперед потрібно пам’ятати громадянам, які живуть у правовій державі? 

– Тут варто зазначити, що за змістом норм, які містяться в Конституції України, наша держава є правовою, адже декларує такі принципи як «верховенство права»,  беззаперечне визнання суверенітету народу як єдиного джерела публічної влади, забезпечення і гарантія прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина тощо. Відтак, характеристикою правової держави є організація діяльності органів державної влади в стосунках з громадянами виключно на правових приписах і відповідно до них.

Поряд з тим, як на мене, Україна лише стає на шлях своєї розбудови як правової держави, адже на теперішній час  не можна сказати, що усі принципи правової держави хоч і законодавчо визначені, але є цілком дотриманими, а застосування права певними суб’єктами взагалі є інколи свавільним та суперечливим. 

– Дякуємо за вичерпні відповіді.

Отримати юридичну консультацію може кожен житель області. Для цього – зателефонуйте за номером телефону: 097 139 5992