USD EUR
42,92 39,53
У вересні 2020 року, на День міста, у Чуднові планують відкрити пам'ятник Яну Барщевському

У вересні 2020 року, на День міста, у Чуднові планують відкрити пам’ятник Яну Барщевському

1 692

У вівторок, 30 червня у Чуднівській міській раді обговорювали питання щодо встановлення та відкриття пам’ятника Яну Барщевському. Про це повідомляється на сайті Чуднівської міськради.

У ході засідання оргкомітету щодо організаційних заходів зі встановлення та відкриття пам’ятника поетові обговорили питання погодження ескізного проєкту у містобудівній раді Житомирської ОДА та розробки календарного плану дій по встановленню пам’ятника.

Також з’ясували питання щодо протоколу проведення заходу за участю представників іноземних делегацій, обговорили підготовку сценарію урочистого відкриття пам’ятника Яну Барщевському тощо.

Церемонія урочистого відкриття пам’ятника планується 12 вересня 2020 року на День міста Чуднів за адресою вул. Героїв Майдану, 102 (біля будівель райдержадміністрації і римо-католицького костелу).

Як повідомляли Чуднів NEWS раніше, чуднівчанин викопав на подвір’ї стару чавунну плиту, а через 17 років виявилося, що вона ніщо інше, як надмогильна плита відомого польського та білоруського письменника Яна Барщевського.

Історична довідка:

Ян Барщевський народився в селі Мурагі Полоцького повіту Вітебської губернії в родині дворянського походження. Освіту здобув у Полоцькій єзуїтській академії.

Стояв на ліберально-просвітницьких позиціях. У 1820-1830-х рр. жив у Петербурзі, де очолював гурток білоруських і польських літераторів.

У своїх творах щедро використовував білоруські та українські легенди.

Тарас Шевченко познайомився з Барщевським 1839 році. Українського поета цікавили білоруські пісні, творчість білоруських літераторів. На зборах гуртка він критикував твори Барщевського за те, що в них мало суто народного елементу, закликав білоруських письменників служити закріпаченому людові, розвивати молоду білоруську літературу в демократичному напрямі. Вплив Шевченка певною мірою позначився на творчості Барщевського, зокрема, останніх років, коли він мешкав в Україні, на Житомирщині.

Яна Барщевського називають основоположником нової білоруської літератури. Письменник жив бідно і наприкінці життя приїхав до Чуднова – до товариша, польського письменника Генріха Ржевуського. Вважалося, що Барщевський прожив 57 років, у той час як напис на плиті перекладається приблизно так: «Ян Барщевський, улюбленець Бога, письменник, натхненний Ісусом. Жив помірковано 70 років. Помер 23 лютого 1851 року».

Надмогильна плита Яну Барщевському сьогодні є власністю Житомирської обласної Спілки поляків України і наразі знаходиться у Житомирі на реставрації. Після реставрації плиту планують повернути до Чуднова, де письменнику незабаром встановлять пам’ятник за сприяння білоруської фундації Марії Магдалени Радзивілл.

У вересні 2020 року, на День міста, у Чуднові планують відкрити пам'ятник Яну Барщевському