USD EUR
42,92 40,00
У Чуднові День міста відзначили онлайн

У Чуднові День міста відзначили онлайн

355

28 травня у Чуднові День міста вперше відзначали за перенесеною датою, а також вперше провели святкування у форматі онлайн. Про це Суспільному розповів Чуднівський міський голова Віталій Войтко.

За його словами, цьогоріч жителі Чуднова вперше мали б відзначати день міста в травні.

Упродовж багатьох років день Чуднова святкували восени, однак осінні погодні умови не завжди сприяли вуличному проведенню святкового дійства. Тож, враховуючи побажання жителів громади, торік депутати міської ради ухвалили рішення щодо встановлення із 2022 року нової дати відзначення Дня міста в останню суботу травня. Але повномасштабна війна з Росією зруйнувала всі наші плани, адже наразі святкування не на часі. Хоча й повністю ігнорувати день міста ми не могли“, – каже Віталій Войтко.

Віталій Войтко. Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій

2

Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій

На офіційному сайті Чуднівської міськради розмістили відео, в якому з Днем Чуднова місцевих жителів та тимчасово вимушених переселенців віртуально привітали працівники трудових колективів громади: військовослужбовці, правоохоронці, лікарі, вчителі, священнослужителі, молодь тощо. Ще один відеоролик з виступами аматорів сцени виклали на сайті Чуднівського міського будинку культури.

Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій
Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій
Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій

“Святкові заходи, заплановані ще на початку року для відзначення Дня Чуднова довелося відмінити, – розповідає очільниця Чуднівського міського відділу культури, молоді та спорту Людмила Кучмій. – Натомість, ми запропонували жителям громади відеоролики з привітаннями, музичними дарунками та краєвидами нашого прекрасного Чуднова. Аматорське відео, яке відзняв та змонтував працівник нашої міськради Дмитро Опрелянський, стало вірусним. Його поширюють в соціальних мережах і коментують місцеві жителі та уродженці Чуднова, котрі нині проживають в інших місцях, а також наші земляки, які через збройну агресію Росії, на жаль, вимушені перебувати далеко за межами рідного міста“.

Людмила Кучмій. Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. 

Одна з перших документальних згадок про Чуднів відноситься до 1416 року, а згодом згадується у 1471 році в історичних хроніках люстрації Київської землі, як місто-фортеця.

Невипадково на гербі Чуднова зображена фортеця із піднятою над нею рукою із шаблею, що символізує героїчну стійкість чуднівців у боях з ворогами, – говорить чуднівський краєзнавець Юрій Гайдаш. – Історія нашого древнього міста пов’язана з багатьма відомими іменами козацької доби – Богдана Хмельницького, Северина Наливайка, Криштофа Косинського, Максима Кривоноса, Івана Богуна та інших. Саме Чуднів у 1660 році став місцем капітуляції московського війська під проводом воєводи Шереметєва перед польським військом і ця подія вплинула на весь подальший історичний хід України та Польщі“.

Юрій Гайдаш. Юрій Гайдаш. Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій
Житомирщина, Чуднів, 30 травня 2022 року. Фото: Людмили Кучмій

За словами Віталія Войтка, жителі громади, які нині воюють на усіх фронтах, а також у тилу, активно допомагаючи воїнам ЗСУ в боротьбі з ворогом, працюють на перемогу і сподіваються, що наступний день народження Чуднова вони зустрінуть у мирній Україні.