USD EUR
43,29 39,84
На Житомирщині правоохоронці викрили схему ухилення від військової служби та виїзду за кордон

На Житомирщині правоохоронці викрили схему ухилення від військової служби та виїзду за кордон

830

Серед фігурантів – голова військово-лікарської комісії, працівники медичної установи та адвокат. Вони за винагороду готували та видавали фіктивні документи про непридатність до військової служби призовників з подальшим зняттям їх з військового обліку. Таким чином сприяли виїзду ухилянтів з України. Правоохоронці задокументували протиправні оборудки.

Попередньо, житель м. Чуднова, який займається адвокатською діяльністю, пропонував військовозобов’язаним посприяти в ухиленні від військової служби. Для цього необхідно було надати неправомірну вигоду керівнику військово-лікарської комісії та іншим медичним працівникам, причетним до оборудок. За це «ухилянтам» видавались фіктивні медичні документи про наявність захворювань задля отримання висновку про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку військовозобов’язаних. Надалі це дозволяло безперешкодно виїхати за кордон.

14 серпня правоохоронці затримали адвоката з черговим траншем «подяки» від одного з клієнтів. З його автомобіля вилучили 1500 доларів США, що призначалися медикам. Раніше члени злочинної групи вже отримали 1000 доларів США.

Цього ж дня слідчі Головного управління Національної поліції в області провели низку невідкладних обшуків за місцями роботи та проживання осіб, причетних до протиправної діяльності. У результаті вилучили медичну документацію, записники, чорнові записи, флешносії, засоби зв’язку, печатки, банківські картки, понад 36 тисяч доларів США та інші докази їх протиправної діяльності.

Слідчі затримали у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК трьох жителів області віком від 60 до 63 років, причетних до незаконних оборудок.

Також правоохоронці перевіряють участь працівників військкомату у такій незаконній діяльності.

15 серпня трьом фігурантам оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України.

Оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБУ в Житомирській області. Процесуальне керівництво – Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

Відповідно до чинного законодавства причетним загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.