USD EUR
42,92 40,00
Міноборони спростувало черговий фейк про військовий облік жінок

Міноборони спростувало черговий фейк про військовий облік жінок

286

Інформація щодо необхідності постановки з 1 жовтня на облік жінок певних спеціальностей не відповідає дійсності.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в Facebook. Вона попросила не поширювати фейки про військовий облік жінок, пише gazeta.ua.

“Ще раз дублюю вже оприлюднену інформацію. Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроектом разом з профільним комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки”, – наголосила вона.

Вона зауважила, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом.

“Ми вже неодноразово про це заявляли. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламента. Якщо будуть прийняті зміни – Міноборони та Генштаб їх виконають”, – заявила вона.

Перелік професій військовозобов’язаних жінок оновили. Ще 7 лютого Міноборони затвердило наказ, у якому прописані спеціальності й професії, після здобуття яких жінок можуть брати на військовий облік.

21 березня в Мін’юсті зареєстрували новий наказ, який набрав чинності після офіційної публікації.

Згідно з ним, з 1 жовтня 2022 року головнокомандувач Збройних сил України має забезпечити взяття на військовий облік жінок певних професій і спеціальностей, і щороку до 1 березня вносити зміни до опублікованого переліку (якщо вони будуть).