USD EUR
42,92 40,00
Експорт пелетної продукції в умовах війни

Експорт пелетної продукції в умовах війни

292

27 жовтня, під головуванням начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка відбулася робоча нарада з підприємцями щодо роботи деревообробної галузі області, зокрема виробництва паливних пелет.

Учасники наради обговорили можливу заборону експорту цієї продукції та наслідки цього рішення для виробників.

«Безумовно, першочерговим завданням на сьогодні є забезпечення енергетичної безпеки нашої Держави під час одного з найскладніших за всю нашу історію опалювальних сезонів. Тому державне регулювання обсягів експорту альтернативних джерел палива, таких як дрова, тріска, відходи деревообробки, є нагальним питанням. Адже саме цей ресурс дозволяє нам максимально знизити залежність від природного газу, який росія постійно використовує як зброю в енергетичній війні», — зазначив Віталій Бунечко.

За словами учасників наради, повна заборона експорту пелет може негативно позначитися на виробниках цієї продукції, яка має попит на експортних ринках. У той час, коли на внутрішньому ринку для опалення в більшості випадків використовуються дрова та тріска. Крім того, виробництво пелет вирішує також екологічну проблему – переробляє сотні тонн відходів деревообробки. Також наявні обсяги виробництва цього виду палива значно перевищують потреби внутрішнього ринку. Тому в разі заборони експорту вони вимушені будуть значно скорочувати виробництво, що призведе до зниження валютних надходжень та накопичення відходів деревообробки.

«З огляду на це необхідно детально проаналізувати реальну потребу внутрішнього ринку в цьому виді палива та врахувати це при розгляді питання про заборону експорту відходів деревообробки та похідної продукції. До того ж виробники, при збереженні можливості експорту, готові закривати внутрішню українську потребу за пільговою ціною», — підкреслив Віталій Бунечко.

Він також зазначив, що всі напрацювання сьогоднішньої наради будуть направлені до відповідних урядових установ для врахування в роботі та прийняття виваженого рішення на користь Держави, споживачів та українського бізнесу.

Нагадаємо, що жителі Житомирщини можуть замовити через інтернет-магазин дрова на зиму.

Довідково. На території Житомирщини виробництвом пелет, брикетів та гранул займається 10 підприємств, які експортують продукцію за кордон. В умовах воєнного стану пелетна галузь є стабільним джерелом валютного виторгу, створення робочих місць та розширення бізнесу на території громад. За останній рік експорт деревних гранул зріс у 15 разів. Сума експорту лише у половини з вищезазначених підприємств за останній місяць склала понад 50 мільйонів гривень, на яких працює понад 500 осіб.