USD EUR
42,92 39,84
Чуднівщина: за час війни у пологовому відділенні Чуднівської лікарні народилося 22 дитини

Чуднівщина: за час війни у пологовому відділенні Чуднівської лікарні народилося 22 дитини. ВІДЕО

909

Від початку війни у пологовому відділенні Чуднівської лікарні народилося 22 дитини, троє з них – в облаштованих кімнатах у бомбосховищі. Про це повідомляє «Суспільне.Житомир».

За словами директора Чуднівської лікарні Ігоря Лукашенка, пологове відділення у сховищі облаштували, аби вагітні народжували у безпечному місці та менше піддавалися стресу.

Війна – це взагалі стрес, а коли ти очікуєш, що по тобі ворог ударить, то для вагітної жінки вдвічі більший стрес, – каже Ігор Лукашенко. – Досить часто зараз відбуваються передчасні пологи. У жінок – стрес, до цього треба ставитися з розумінням. В нас передбачена на випадок і операційна в підвальному приміщенні, але допоки ми нею ще не користувалися“.

Директор Чуднівської лікарні Ігор Лукашенко

Завідувачка пологового відділення Чуднівської лікарні Олена Романець розповіла, що перша дитинка народилася в укритті 27 лютого у переселенки з Донецької області.

Першим у бомбосховищі народився хлопчик, – каже Олена Романець. – Також маємо радість народження двох дівчаток у нашому тимчасовому прихистку. Від початку внутрішнього переміщення населення, у нас у переселенців відбулося шість пологів“.

Завідувачка пологового відділення Чуднівської лікарні Олена Романець

Олена Романець розповіла, що у пологовому відділенні, що функціонує у бомбосховищі, облаштовані кімнати для пологів та післяпологового перебування мам з дітками.

Ми облаштували п’ять ліжкомісць для наших пацієнтів, – каже Олена Романець. – Є стандартне пологове акушерське ліжко, запас всього необхідного для проведення пологів: медичних засобів, розхідних матеріалів, дезинфікуючих засобів, води, мінімальний запас продуктів для перебування мам і діток у бомбосховищі“.

В укриття під час повітряних тривог вагітні спускаються ліфтом. Їх супроводжують медичні працівники лікарні. Одна з вагітних жінок – Валерія Сакара приїхала з міста Чугуїв Харківської області.

“Там дуже страшно, я б нікому не радила там бути, навіть ворогу б не побажала», – каже Валерія Сакара.

Нині у Чуднівській громаді перебуває до двох тисяч евакуйованих. А у Чуднівській лікарні, окрім одного лікаря та однієї медсестри, весь персонал залишився.