USD EUR
42,74 39,68
Шахрайка назвалася поліцейською і видурила гроші

Шахрайка назвалася поліцейською і видурила гроші

275

Шахраї під виглядом посадовців правоохоронних структур можуть зателефонувати з повідомленням, що ваш родич потрапив у кримінальну ситуацію. Вони тут же пропонують залагодити ситуацію фінансовим шляхом та виманюють всі ваші заощадження. Про це повідомляють в поліції.

25 листопада до 76-річної жительки Житомирського району зателефонувала незнайомка, яка назвалася поліцейською. Співрозмовниця розповіла жінці, що її дочка у магазині травмувала іншу дівчину та розбила її мобільний телефон. Для того, щоб «вирішити питання» про непритягнення до відповідальності та відшкодувати збитки, вона запропонувала сплатити кошти.

Пенсіонерка завершила розмову та одразу ж зателефонувала дочці, однак та не відповідала. Тому жінка відповіла на повторний дзвінок шахрайки та виконала всі її вимоги: переказала 70 тисяч гривень на вказаний їй банківський рахунок. Лише за деякий час їй зателефонувала дочка. З’ясувалося, що жодних неприємностей з нею не траплялося.

Наразі за фактом ошуканства дізнавачами відділу поліції №1 Житомирського районного управління відкрите кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство).

Поліцейські наголошують, що для уникнення подібних ситуацій необхідно дотримуватися наступних правил:

  • якщо вам повідомляють про затримання родича за вчинення правопорушення, уточніть усі відомості про особу, яка телефонує, та відділок поліції, де перебуває затриманий. Після цього зателефонуйте до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та одразу ж повідомте про вимагання;
  • спробуйте зв’язатися з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч, та дізнайтесь, чи з нею все гаразд. Не панікуйте, якщо одразу це не вдасться: ваш дзвінок можуть просто не почути чи бути зайняті. Зачекайте трішки та повторіть спробу;
  • жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші. Відразу повідомте до поліції, адже вас намагаються ошукати.

Слід також пам’ятати, що залагоджувати неприємності за допомогою хабарів – злочин, співучасником якого ви можете стати.

Обов’язково розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим, особливо літнього віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжувати свою злочинну діяльність.