USD EUR
42,92 39,53
Ігор Ходак про програму з охорони здоров’я: «Лише шляхом глибокого аналізу можна прийти до реальних цифр, потреб і повноцінного фінансування пільгових категорій населення»

Ігор Ходак про програму з охорони здоров’я: «Лише шляхом глибокого аналізу можна прийти до реальних цифр, потреб і повноцінного фінансування пільгових категорій населення»

400

Медицина, як основа, завжди була в пріоритеті при формуванні бюджету області. У 2021 році ця стратегія, як ніколи, виправдана. 21 січня в житомирській облраді депутати опрацьовували комплексну програму.

«Цей проєкт передбачає проведення першочергових і пріоритетних заходів щодо належного функціонування медичних закладів, обслуговування населення, пільги для визначених категорій, дофінансування з обласного бюджету важливих державних програм. Важко, однозначно важко повноцінно забезпечити  такі сфери при лімітованому кошторисі. Тим паче, що левова частка затрат йде на розрахунки за енергоносії, і тут я дотримуюсь переконання, що енергоефективність порятує від захмарних платежів за газ, електроенергію, – переконаний депутат Житомирської облради Ігор Ходак. – Тепло в лікарню може надходити з альтернативних джерел. За стіл переговорів варто сісти разом з керівниками медичних закладів і пропрацювати можливий перехід на обігрів приміщень твердим паливом, і пропрацювати положення закупівель таким чином, аби усі місцеві виробники тирсобрикетів, пелетів брали участь у тендерах і надавали свою продукцію для котельних комплексів медичних закладів».

Програма «Здоров’я жителів Житомирщини» – це і належна фінансова увага до пільгових категорій населення – в області на обліку кілька тисяч чорнобильців, воїнів АТО ООС, пільговиків інших категорій. Сьогодні держава не покриває усі медичні потреби цих людей, тому область бере на себе зобов’язання фінансувати певні заходи у рамках програми з охорони здоров’я.

«Сім мільйонів «чорнобильский» фонд – це мізерно мало, з перерахунком на кількість людей – це трохи більше сорока гривень на кожного. І тому сьогодні ми, як депутати, наполягали на тому, аби такі підходи переглядались. Я впевнений, що якісний аналіз пільгових програм має відбуватися обов’язково вкінці кожного року, перед формуванням нового бюджету. І цей аналіз має показати реальні цифри недофінансованості, реальні показники витрат, які б забезпечили якісне надання послуг пільговим категоріям, скільки потрібно додати коштів і на що», – розповідає Ігор Ходак.

На думку депутата варто долучити до процесу і місцеві бюджети вони знають своїх пільговиків і їхні потреби, громади також мають відшукати кошти, аби доєднатися до процесу повноцінного фінансування. Доки цей аналіз не буде проводиться, доти будуть такі цифри, доти буде наростати зневіра в кожного пільговика.

«Я буду наполягати, аби вкінці 2021 року усі показники і цифри були вивчені і відображені у відповідному звіті, на основі якого і буде відбуватись фінансування у році наступному. Лише шляхом глибокого аналізу можна прийти до реальних цифр, потреб і повноцінного фінансування пільгових категорій населення», – підсумував депутат Ігор Ходак.