USD EUR
43,29 39,84
Яке значення має медаль та свідоцтво з відзнакою при вступі до вишу? Пояснює омбудсмен

Яке значення має медаль та свідоцтво з відзнакою при вступі до вишу? Пояснює омбудсмен

147

Наявність у випускника 11-го класу золотої чи срібної медалі не надає переваг абітурієнту при вступі до закладу вищої освіти. 

Водночас вона має значення при вступі до закладу професійно-технічної освіти, повідомляє освітній омбудсмен Сергій Горбачов, пише УП

Згідно з правилами прийому до закладів професійної освіти, першочергово до закладів професійної освіти зараховуються випускники шкіл, які: 

  • нагороджені золотою або срібною медаллю;
  • мають свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою;
  • випускники закладів професійної освіти, які отримали дипломи кваліфікованого робітника з відзнакою і вступають на навчання за освітньо-професійним ступенем фахової передвищої освіти “фаховий молодший бакалавр”.
  • Золота медаль “За високі досягнення у навчанні” та срібна “За досягнення у навчанні” є видом морального стимулювання випускників закладів загальної середньої освіти всіх типів і форм власності, говорить омбудсмен. 
  • “У 2023 році при вступі також не враховувався середній бал свідоцтва про освіту. Якщо у двох абітурієнтів була рівна кількість балів, значення мала пріоритетність заяв вступу“, – додав Сергій Горбачов.