USD EUR
42,74 39,68
Лікарняні, декретні та страхові: із січня ці виплати здійснює Пенсійний фонд. Що змінилося

Лікарняні, декретні та страхові: із січня ці виплати здійснює Пенсійний фонд. Що змінилося

407

Із першого січня 2023 року такі виплати, як лікарняні, декретні та страхові, замість Фонду соціального страхування буде робити Пенсійний фонд. Людям для перепризначення виплат не потрібно нікуди спеціально звертатися, розповів під час брифінгу 11 січня керівник Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Іван Заінчковський, повідомляє Суспільне.

За його словами, Пенсійний фонд України виплачуватиме гроші за чотирма напрямками: лікарняні, декретні, виплати потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві, допомога на поховання застрахованим особам, в тому числі на виробництві.

Порядок оформлення цих виплат та їх розміри у зв’язку зі зміною органу, який цим займається, не змінилися. Єдине, що змінилося, це термін виплати лікарняних. Він скоротився.

“Від першого січня лікарняні виплачують протягом трьох днів замість десяти, як було раніше, – каже Іван Заінчковський. – Як і раніше, роботодавці подають заяви-розрахунки з інформацією про нараховані працівникам гроші. Їх форма і порядок виплати – незмінні. Заяву-розрахунок на отримання лікарняних, починаючи з 1 січня, подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на веб-порталі електронних послуг”.

Станом на 10 січня жителі Житомирщини через Пенсійний фонд вже отримали 15 мільйонів гривень страхових виплат, третина із яких, а це п’ять мільйонів гривень, – лікарняні.

Для персонального прийому громадян Пенсійний фонд України в області створив 66 сервісних центрів.

Що відомо

Пенсійний фонд виплачуватиме лікарняні з 1 січня.

Соціальні виплати та грошова допомога ВПО з 1 січня 2023 року: як продовжити та переадресувати.