USD EUR
46,51 41,67
Які імена дають дітям жителі Житомирщини: мода і тенденції

Які імена дають дітям жителі Житомирщини: мода і тенденції

123

Які популярні та рідкісні імена обирали для своїх дітей жителі Житомирщини, починаючи з 2016 року, проаналізували журналісти Суспільного. Психологиня Ліна Сторожук пояснила, чому обрати ім’я дитині — непросте завдання, а житомирянка Людмила Золотюк розповіла, чим вона з чоловіком керувалася, обираючи ім’я своєму синові.

Найпопулярніші та рідкісні імена

Для аналізу використано відкриті дані з офіційного сайту Міністерства юстиції. Так як 2024 рік ще не закінчився, для порівняння обрали перше півріччя кожного з років, починаючи з 2016 (найбільш ранні доступні дані на сайті) та закінчуючи 2024 роком.

Жіночі імена, які повторюються з року в рік у першому півріччі з 2016 по 2024 рік: Анна, Аріна, Анастасія, Вероніка, Вікторія, Марія, Олександра, Софія, Поліна, Соломія.

Популярні жіночі імена, які то з’являються, то зникають зі списків: Катерина, Ярина, Уляна, Кіра, Ангеліна, Богдана, Валерія, Єлизавета, Аліса. Серед стабільно популярних також імена, які мають різне написання, наприклад, Каріна/Карина. Одна з форм була популярною в усі роки, окрім 2023. У 2021 році обидва варіанти цього імені були у списку найпопулярніших.

Чоловічі імена, які повторюються з року в рік у першому півріччі з 2016 по 2024 рік: Артем, Богдан, Владислав, Максим, Марк, Матвій та Олександр.

Популярні чоловічі імена, які то з’являються, то зникають зі списків: Андрій, Макар, Дмитро, Захар, Іван, Ілля, Михайло, Назар, Нікіта, Олексій, Роман, Тимофій, Тимур, Ярослав. Серед стабільно популярних також імена, які мають різне написання, наприклад, Євгеній/Євген. Або та або та форма популярна усі роки, крім 2022. У різних варіантах ім’я з’являється і зникає протягом років. У 2024 році популярними були обидва варіанти цього імені.

Імена, які набирають популярності: Богдана, Емілія, Зоряна, Ніколь, Юрій, Любомир та Мирон. Ці імена з’явилися у списках кілька років тому і стабільно утримують позиції і у 2024 році.

У 2022 році зникли зі списків популярності імена Мія та Меланія, а у 2023 році — Денис та Єгор.

У 2024 році в списку найпопулярніших імен з’явилися: Аделіна, Еліна, Дем’ян, Орест, Всеволод та Мирослав.

Деякі імена мають тенденцію з’являтися та зникати зі списку найпопулярніших, в той час як інші залишаються стабільно популярними протягом всього періоду. Такі зміни можуть відображати культурні тенденції, вплив медіа або інші соціальні фактори, що впливають на вибір імен для дітей.

Які суспільні процеси впливають на вибір імені дитини

Обрати ім’я дитині — непросте завдання. Для багатьох батьків це стає випробуванням їхньої креативності.

Про це Суспільному розповіла житомирська психологиня Ліна Сторожук.

“Часто для батьків обрати ім’я дитини — це доволі складна задача. Вони занурюються в інтернет та читають характеристики імен, аби обрати особливе ім’я, котре носить найякісніші характеристики. Батьки вірять, що ім’я допоможе дитині розвинути різні позитивні риси, такі, наприклад, як: відповідальність, гострий розум, сила, впевненість. Деякі батьки, маючи магічний компонент у мисленні, вважають, що ім’я може навіть визначати долю дитини”, — розповіла психологиня.

За її словами, нерідко батьки дають своїй дитині ім’я на честь когось, з ким був сильний емоційний зв’язок (наприклад, на честь друга чи когось із рідних, або ж на честь когось із відомих людей.

“Наприклад, був період, коли багато хто називав своїх дітей ім’ям Зеленський чи Наполеон. Моя мама назвала мене Ліною на честь своєї найкращої подруги. Буває і так, що батьки називають своїх дітей на честь того, кого втратили, для того, щоб на духовному рівні не загубити емоційний зв’язок з цією людиною чи проявити свою повагу та вдячність”, — сказала Ліна Сторожук.

Вагомим є і компонент популярності, тобто ім’я може бути в тренді, вважатися модним.

“Я пам’ятаю, як приблизно 10-13 років тому було популярним ім’я Соня та Софія. Частково на вибір імені впливає і рівень заможності, статус. Людина, яка розвиває себе, досягає успіху, почуває себе спокійно та впевнено. Це додатково впливає на рівень конформізму, тобто у людини немає потреби підлаштовуватися під думку більшості. Більше того, позиція не виділятися є більш безпечною та схильна проявляти індивідуалізм через вибір незвичайного, оригінального імені”, — пояснила психологиня.

Іноді батьки, очікуючи, що народиться дитина конкретної статі, обирають ім’я для своєї дитини, яке за звучанням містить ознаки маскулінності/фемінності, наприклад, батьки хочуть хлопчика, а народжується дівчинка і вони називають її Олександра чи Богдана.

“Ім’я є частиною нашої соціокультурної ідентичності. Саме воно визначає нашу етнічну приналежність, стать, статус та інші ознаки”, — додала Ліна Сторожук.

У 2021 році на Житомирщині був пік використання рідковживаних імен як серед дівчаток, так і серед хлопчиків. Серед рідковживаних імен багато унікальних, але є і такі імена, які можна зустріти в обох списках — і в списку рідковживаних, і в списку популярних, наприклад, це Злата, Кароліна, Мілана або Марк. 

Рідковживане ім’я, яке повторюються у списках майже щороку, це Дамір/Дамир. Також у списках найчастіше, по 7 разів, зустрічаються імена Еліна, Лев, Гордій та Мирон, тож їх можна вважати найпопулярнішими рідковживаними іменами.

У списках рідковживаних також можна зустріти імена, написані через дефіс або пробіл:

Найдовше рідковживане чоловіче ім’я у списку за весь період — Джеймісон Карл, а жіноче — Варвара-Тамара. Найкоротше жіноче ім’я — Ія, чоловіче — Ян.