USD EUR
42,92 39,84
Чуднівська лікарня на Житомирщині отримала новий потужний генератор для котельні

Чуднівська лікарня на Житомирщині отримала новий потужний генератор для котельні

327

Чуднівська лікарня на Житомирщині отримала новий генератор німецького виробництва потужністю 33 кВт. Цього вистачить, аби у випадку тривалого відключення електроенергії у мережі резервно живити чотири насоси в котельні, забезпечуючи лікарню світлом, теплом і водою. Про це розповів Суспільному директор КНП “Чуднівська лікарня” Ігор Лукашенко.

За словами Ігоря Лукашенка, лікарня до цього мала генератори, але вони були розраховані лише для лікувального процесу.

Основний корпус має резервне джерело енергопостачання – це генератор потужністю 35 кВт, а також генератор на10 кВт для підвального приміщення на випадок надзвичайних ситуацій. Однак якщо з них подати резервну електроенергію на основний корпус, то вже для того, щоб запустити циркуляційні насоси в лікарняній котельні потужності не вистачить. І коли 22 жовтня електропостачання у мережі було відсутнє майже дванадцять годин, то котельня лікарні була зупинена“, – розповів Ігор Лукашенко.

Тому, каже директор лікарні, постало питання із встановленням ще одного генератора в котельні. Оскільки там стоять потужні насоси, то додаткове джерело електропостачання має бути не менше 20 кВт.

Ми розпочали пошук потужного генератора на вітчизняному та закордонному ринках, – розповідає Ігор Лукашенко, – однак виявилось, що наразі цей товар є дефіцитом і знайти його практично неможливо. Тож ми звернулись до нашого земляка і мецената Володимира Кульчицького з проханням допомогти вирішити цю нагальну проблему. Власним коштом він придбав для нас новий генератор німецького виробництва потужністю 33 кВт. До речі, це не перша його допомога: під час пандемії ковіду він надав нам засоби захисту, допоміг придбати апарат ШВЛ, два монітори пацієнта, електоровідсмоктувачі та інше медичне обладнання“.

Новий генератор, на відміну від старого, має значно кращі технічні характеристики та не потребує окремого приміщення, каже електрик Чуднівської лікарні Юрій Коляда.

Коли встановлювали старий генератор 1989 року випуску, то спеціально для нього збудували велике цегляне приміщення. Адже він дуже громіздкий і має досить високий рівень шуму. Як тільки він включається, то гул від нього чути в усій лікарні. А новий генератор при майже однаковій потужності –­ шумопоглинаючий, економічніший і, найголовніше, має значно менші габарити й тому не потребує окремого приміщення. Він буде встановлений біля котельні на вулиці“, – розповів Юрій Коляда.

Нині Чуднівська лікарня розрахована на 150 ліжкомісць. Це чотириповерхове приміщення із трьома корпусами. Загальна опалювальна площа – 16 тисяч квадратних метрів.

У 2014 році в котельні лікарні встановили твердопаливні котли, які окупили себе упродовж першого опалювального сезону, розповів директор лікарні Ігор Лукашенко. Наразі заклад повністю забезпечений дровами до кінця опалювального періоду.