USD EUR
42,92 39,84
Чуднівщина: потрібні правила поводження з безпритульними тваринами

Чуднівщина: правила поводження з безпритульними тваринами

432

В соцмережах розвинулася жвава дискусія щодо правил поводження з безпритульними тваринами, годування та зональне утримання, захист від агресії в сторону людей.

Проблему нападів на перехожих порушив Ігор Кучмій та пропонує на сесії впровадити додаткові правило до вже наявної «Програми запобігання бездомного утримання та розмноження безпритульних тварин». Публікація набула сотні коментарів жителів громади, які стали на захист тварин та все ж вимагають дій від місцевої влади для врегулювання співіснування людей та тварин.

Далі – передрук публікації та скріни окремих коментарів.

«В Чуднові ситуація з безпритульними собаками стає все більш загрозливішою. Їх агресивна поведінка, численні напади на людей, в т.ч. дітей, укуси до крові – це все спричиняє небезпеку для життя та здоров’я громадян, підвищує і без цього високий рівень психологічної напруги та нервово-емоційного загострення громадян в умовах воєнного стану. Доходить до того, що діти просто бояться кудись іти вулицями міста.

Під тиском громади після численних звернень Чуднівська міська рада два місяці тому прийняла «Програму запобігання бездомного утримання та розмноження безпритульних тварин». Скажу відверто, ознайомившись з нею, вважаю, що ця Програма є недосконалою і, як бачимо, проблему вона не вирішує. Сам факт, що таку Програму прийнято, зроблено перший крок – це добре. Але цього недостатньо.

Пропоную керівництву та депутатам міської ради на черговій сесії 5 травня внести зміни до Правил благоустрою Чуднівської громади, а саме прописати: ЗАБОРОНИТИ ГОДУВАТИ БЕЗПРИТУЛЬНИХ СОБАК У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ. За скоєне таке адміністративне правопорушення має бути передбачений штраф на рівні із засміченням населеного пункту, приблизно 1200 гривень.

Це означатиме, що відтепер під загрозою отримання немалого штрафу забороняється годувати безпритульних собак на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків, в та біля закладів торгівлі, освіти, медицини, адмінприміщень, на вулицях і зупинках тощо. Хоче депутатка чи будь-хто інший погодувати «нещасних» безпритульних собак (які товстіші за домашніх) – будь ласка, забирайте їх до себе додому і ні в чому їм не відмовляйте.

Тому що собаки ті місця, де їх годують, вважають своєю територію і «захищають» її від інших, в т.ч. і від людей. Саме тому вони найбільше нападають на пл. Хаїта, в районі ринку, між п’ятиповерхівками на Житомирській та багато ін. І чим більше стає собак, тим між ними більша конкуренція за територію, тим більше вони агресивніші і до людей. Вони нападають і кусають в Чуднові дітей, працівників ЗДО «Веснянка». Були випадки смертельних нападів на припнутих кіз. Раптово вискакують на велосипедистів та скутеристів, що може спричинити ДТП. До речі, кажуть, саме собака, що вибігла на дорогу, спровокувала аварію, в якій нещодавно загинули військові мати і син із Дубищ. Годуючи безпритульних собак, люди, самі того не розуміючи, спричиняють ріст їх кількості та агресивності.

Тому, шановні депутати, прошу Вас на сесії у п’ятницю 5 травня внести в Правила благоустрою заборону годувати безпритульних собак в громадських місцях з штрафуванням таких порушників. В громаді накопичилось безліч проблем, вони тільки збільшуються і їх необхідно вирішувати, навіть в умовах воєнного стану. Коли, як не зараз?»

Редакція інформуватиме про прийняті рішення з цього питання.