USD EUR
42,74 39,84
Мільйонна афера за «підтримки» екснардепа Развадовського

Мільйонна афера за «підтримки» екснардепа

1 684

Хоч обласне управління охорони здоров’я не вбачало потреби у закупівлі вживаної машини швидкої допомоги, на звернення Віктора Развадовського уряд виділив 1,5 млн грн. Як свідчать матеріали кримінальної справи, на одній такій угоді держбюджет переплатив посереднику близько 1 млн грн! Ухвалюючи державний бюджет, народні обранці щороку закладають декілька мільярдів на так звані заходи з соціально-економічного розвитку. Статті видатків уряд включає на прохання нардепів. Через це декотрі з них вважають дані бюджетні кошти своїми. Саме за таким принципом на рахунки однієї з ОТГ Житомирської області під кінець 2018 року потрапили кошти на придбання автомобіля швидкої допомоги.

– Тому, вручаючи цей автомобіль, я хотів би подякувати Кабінету Міністрів України, який на субвенцію виділив мені ці кошти для придбання даного автомобіля для ОТГ, – заявляв у січні минулого року Віктор Развадовський.

Тоді під політика зорганізували масове дійство з численними словами вдячності за турботу обранця про простих громадян. Попри подібне активне задобрення виборців, знову потрапити до Верховної Ради Віктору Йосиповичу не вдалося. Однак разом із розрекламованим автомобілем з’явилося кримінальне провадження: посадових осіб підозрюють у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Тендер під субвенцію

Історія вибивання коштів з державного бюджету на автомобіль швидкої допомоги бере свій початок з 2017 року. У депутатському запиті Віктор Развадовський посилався на термінову необхідність в автомобілі, оскільки старий санітарний автомобіль у Мирополі відпрацював свій ресурс і потребує постійного ремонту. У березні 2018 року нардеп надіслав депутатське звернення до Міністерства охорони здоров’я. Відомство зобов’язало надати відповідь управління охорони здоров’я Житомирської ОДА, яке зі свого боку вказало відповідальною за забезпечення автомобілем місцеву громаду. Оскільки у Миропільській ОТГ наявна бригада екстреної медичної допомоги, яка за 2017 рік виконала близько 4 тис. виїздів, ця «ситуація робить недоцільним придбання автомобіля, а саме «швидкої допомоги».

У листопаді цього ж року з’являються зміни в урядовій постанові і з державного бюджету на Миропіль все ж таки передбачають субвенцію в 1,5 млн грн. Як тільки кошти перерахували на казначейський рахунок громади, одразу ж оголошують тендер. На закупівлю автомобіля швидкої допомоги типу А-2 (в комплектації з необхідним обладнанням) планують витратити не більше 1 млн 700 тис. грн. Свої пропозиції подали 4 учасники. ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС» запропонувала за 1,7 млн грн новий спеціалізований автомобіль швидкої допомоги на базі Форд Транзит. На 100 тис. грн дешевше була заявка від ТОВ «Автоспецпром».

Більш дешеві пропозиції надали фірми «Геравіт-2005» та «ДУАЦ» – по 1,65 млн та 1,61 млн грн відповідно. Оскільки під час торгів ніхто з учасників ціну не змінював, тендерний комітет визнав пропозицію ТОВ «ДУАЦ» найдешевшою, і 26 грудня 2018 року з переможцем уклали договір. Особливістю коштів державного бюджету є нагальна необхідність їх освоїти до кінця року. Інакше – доведеться все повернути назад. В укладеній угоді також міститься пункт, за яким оплата проводиться тільки після підписання акту приймання-передачі. Тому за накладною, одночасно з підписанням угоди, ТОВ «ДУАЦ» передало Миропільській ОТГ автомобіль «швидкої». В цей же день керівництво громади двома платіжними дорученнями перерахувало на рахунки фірми 1,6 млн грн.

Скріншот з розпорядження уряду від 7 листопада 2018 року

У той час, як свідчать матеріали кримінальної справи, 26 грудня тільки відбулась перша реєстрація на ТОВ «ДУАЦ» привезеного із-за кордону Volkswagen Transporter. Попри вимоги тендеру про обов’язкову вимогу до року виготовлення не раніше 2018 року, ввезений автомобіль зазначений аж 2015 року випуску. До того ж вартість ввезення авто становила лише 524 494,29 грн.

Скріншот з ухвали суду від 20 січня 2020 року

За три дні після цього, 28 грудня, ТОВ «ДУАЦ» його перереєстровує після переобладнання на автомобіль медичної допомоги, залишивши незмінну вартість у трохи більше пів мільйона гривень. Лише 9 січня, вже після помпезної презентації з передачею ключів самим Віктором Развадовським, «нову» швидку перереєстрували на Миропільську селищну раду, вказавши вартість авто у 1 млн 610 тис. грн. Відтак, на переконання слідчих, «станом на дату приймання автомобіля швидкої медичної допомоги і підписання платіжних доручень зазначений автомобіль не був переобладнаний в швидку допомогу та фактично перебував у власності ТОВ «ДУАЦ». Тобто головою Миропільської селищної ради та директором ТОВ «ДУАЦ» внесені завідомо недостовірні відомості до офіційних документів щодо фактичної поставки та передачі автомобіля в необхідній комплектації». Окрім того, правоохоронці переконані у придбанні авто за завищеною ціною, оскільки фактична вартість переобладнаного під «швидку» Volkswagen Transporter, за даними з бази даних «Національної автоматизованої інформаційної системи Головного сервісного центру МВС України», становить все ті ж 524 494,29 грн. У підтвердження вартості автомобіля в 1 млн. 650 тис. грн. надали висновок від 28 грудня 2018 р. про оцінку від ТОВ «Люкс-Експерт». Проте, як встановило слідство, дане товариство ніколи не використовувало таку форму бланків. Підпис у графі «Директор ТОВ «Люкс-Експерт» виконаний не директором підприємства і відбиток печатки, проставлений на документах, приблизно 3 роки не використовується. До того ж вказаний у висновку оцінювач не працює на ТОВ «Люкс-експерт» також уже понад трьох останніх років та й підпис навпроти його прізвища виконаний не ним.

Скріншот з ухвали суду від 21 січня 2020 року

Стаття за матеріалами інтернет-видання “20 хвилин” м. Житомир.